| | | |

Boek: Professional Scrum Development with Azure DevOps

Het moest er ooit eens van komen. Na jaren altijd Atlassian Jira / Confluence / BitBucket … als tools te hebben gebruikt begin ik binnenkort een project als Functioneel Analist in een omgeving waar met Azure devOps wordt gewerkt.

Niet meer gloednieuw van de pers (2021), maar nog steeds zeer de moeite om te lezen is dit boek van Richard Hundhausen .

Buy on Amazon: Professional Scrum Development with Azure DevOps

Sterke Punten:

  • Praktische Gids voor Azure DevOps: De auteurs duiken diep in Azure DevOps, waarbij ze tools zoals Boards, Pipelines, Repos en Test Plans behandelen om een volledig CI/CD-proces uit te leggen.
  • Diepgaande uitleg van Scrum: Het boek biedt een uitgebreide uitleg over hoe Scrum werkt, inclusief rollen, ceremonies en artefacten.
  • Integratie van Theorie en Praktijk: Een van de meest waardevolle aspecten van dit boek is hoe het de lezer gidst in het samenbrengen van Scrum en Azure DevOps in een real-world omgeving.
  • Casestudy’s en Voorbeelden: Het boek is bezaaid met casestudy’s en voorbeelden die helpen om de concepten tot leven te brengen.

Deel één van het boek richt zich op ‘scrumdamentals’, die op zichzelf al een kreun verdienen. Het is bedoeld om een ​​basiskennis op te bouwen van het Scrum-framework, professionele Scrum, Azure DevOps en de Azure Board-service. Elk van deze krijgt een eigen hoofdstuk waarin de concepten worden uitgelegd en wat belangrijk is bij de manier waarop u ermee werkt.

Deel twee van het boek gaat verder met de praktische toepassing van hoe een professioneel Scrum-team de eerder besproken tools kan gebruiken om een ​​product backlog te creëren en te beheren, een sprint te plannen, een sprint backlog te creëren en goed samen te werken tijdens de sprint. Vooral het hoofdstuk over effectief samenwerken vond ik interessant. Hundhausen bespreekt de verschillende stadia van groepsontwikkeling: vormen, bestormen, normeren en presteren, samen met een vijfde fase, swarming, waarbij alle ontwikkelaars tegelijkertijd aan dezelfde PBI (product backlog items) werken.

Door het hele boek heen heeft Hundhausen interessante inzichten in de Scrum-filosofie, tips en rimpels. In het bijzonder bespreekt hij geuren: situaties en valkuilen die vermeden moeten worden. Hij zegt dat Scrum-experts een ‘neus’ ontwikkelen voor probleemsituaties en valkuilen waar teams en hun leden op moeten letten, die ze moeten identificeren, vermijden en, wanneer ze zich voordoen, moeten beperken. Het is een interessant idee waarvan ik denk dat het voor meer dan alleen Scrum werkt; in de meeste beroepen ontwikkelt een ervaren beoefenaar het vermogen om dergelijke problemen te herkennen en te vermijden, maar ik heb het zelden in formele termen besproken zien worden.

Het derde deel van het boek gaat over ‘verbeteren’ en bevat een hoofdstuk over het definiëren en verbeteren van de flow van een Scrum-team. Er zijn ook hoofdstukken waarin wordt gekeken naar het identificeren van uitdagingen en disfuncties om deze te elimineren, en hoe u Scaled Professional Scrum kunt toepassen om te verbeteren bij het werken op schaal.

Over het geheel genomen is dit een interessant en nuttig boek. Je kunt zien dat de auteur Scrum echt gebruikt bij grote complexe projecten, en hij schrijft op een toegankelijke manier die zijn ervaring toegankelijk maakt. Zeker de moeite waard om te lezen.

Similar Posts